Sistemul endocrin este inca o enigma pentru multi dintre noi, iar rolul sau este putin cunoscut si inteles. Acesta cuprinde o retea de glande care produc si elibereaza niste substante speciale numite hormoni ce au rolul de a transmite mesaje de la creier la celule, controland astfel multe functii ale organismului.
Glandele endocrine si cei peste 200 de hormoni pe care ii secreta influenteaza aproape fiecare celula si functie a organismului uman, cum ar fi: cresterea si dezvoltarea, pofta de mancare, bataile inimii, somnul, ciclul veghe-somn, greutatea corporala, ciclul menstrual, temperatura, starea de spirit, raspunsul la stres, nivelul de zahar in sange, descompunerea substantelor chimice in cadrul procesului de metabolism, productia de celule rosii, etc.
Hormonii, acesti mesageri interni ai organismului, transfera informatia de la o celula la alta care a fost programata genetic sa primeasca si sa raspunda la mesajele lor, controland si cordonand diferitele activitati ale corpului uman.
Sanatatea organismului si functionarea corecta a acestuia depinde de echilibrul hormonilor. Nivelul de hormoni este influentat de diversi factori cum ar fi: stres, infectii, echilibrul lichidelor si mineralelor din sange, etc. Glandele endocrine sunt: hipofiza(glanda pituitara), glandele suprarenale, tiroida, paratiroidele, timusul, epifiza(glanda pineala), pancreasul, ovarele si testiculele.
Alte masuri importante care se recomanda a fi luate pentru mentinerea sanatatii sistemului endocrin:
-
adoptarea unui stil de viata sanatos si a unei nutritii corecte in care creste importanta timpului cat mancam(orarul maselor),in mod deosebit a orei cand se serveste cina. Se recomanda sa se evite a se manca abundent dupa ora 18.00. Se are in vedere un ciclu veghe-somn normal, timpul de digestie si absortie si mai ales faptul ca intre orele 2:00-4:00 noaptea, nivelul hormonilor este zero. In aceste conditii macazul metabolic este schimbat catre anabolism-stocarea energei.Tot ce mancam se absoarbe prin vena porta si ajunge la ficat, iar acesta prelucreaza tot ce primeste prin absortia digestiva si transmite mai departe necesarul de nutrienti. Daca este ziua si suntem in plin stres, ficatul trimite glucoza catre muschi, creier, inima si le arde, iar daca este noaptea, atunci cand hormonii de stres sunt zero, fara semnal de necesitate, ficatul le duce spre depozite sau camara, adica spre tesutul adipos. Si asa seara de seara se ajunge la supraponderabilitate si obezitate;
-
managementul eficient al stresului si evitarea stresului cronic, acea stare de suprasolicitare care epuizeaza rezerva suprarenala, mecanismele de raspuns cerebral, mecanismele care actioneaza ACTH-ul si cortizolul, iar in final, toate acestea conduc la blocarea sistemului.