Vitaminele reprezinta o clasa de substante(biomolecule) deosebit de importante pentru mentinerea sanatatii si a vietii. Fiinta umana nu poate sintetiza necesarul de vitamine pentru organism si, ca urmare, acestea trebuie obtinuite din surse endogene(alimentatie si consum de suplimente alimentare care contin vitamine, multivitamine , enzime si coenzime).
Vitaminele impreuna cu enzimele si hormonii sunt biostimulatori ai proceselor de biosinteza, iar lipsa acestora in organism determina aparitia unor afectiuni ca avitaminoza sau hipovitaminoza.
In functie de stabilitatea lor se disting doua clase si anume:
-
vitamine liposolubile(A,D,E,K,);
-
vitamine hidrosolubile (B1, B2, niacin-B3, acidul pantotenic-B5, B6, B12, biotina, acidul folic).
Cu exceptia vitaminei C, toate vitaminele hidrosolubile au functii de coenzime, iar vitaminele liposolubile nu reprezinta caracteristici specifice coenzimelor.
Necesarul zilnic de vitamine( dozele optime de vitamine pentru organismul uman)
-
vitamina A =1,7 mg/zi;
-
vitamina D =600 UI ( 1 UI= 40mg);
-
vitamina E8 =15 mg/zi;
-
vitamina K= 2 mg/zi;
-
vitamina B1= 2 mg/zi;
-
vitamina B2= 1,3 mg/zi;
-
vitamina B3=cel putin 30 mg/zi;
-
vitamina B5 =10 mg/zi;
-
vitamina B6= 2 mg/zi;
-
vitamina B12 = 2,4, 2,8 mg;
-
biotina= 150 -300 mg;
-
vitamina C =1 mg/kg corp, uneori doze mai mari de 400 mg /zi;
Dozele optime de vitamine si alti nutrienti sunt individuale, in functie de alimentatie, efort fizic, varsta, stil de viata, stres, boli si afectiuni. Pentru multe vitamine(in special cele din grupul B), exista situatii cand nu este stabilita o doza, acestea fiind sigure si la doze mai mari. Oricum, medicul specialist si nutritionistul sunt persoanele care trebuie sa va recomande vitaminele si nutrientii de care aveti nevoie si dozele optime necesare.