Ficatul reprezinta unul din cele mai importante organe ale corpului uman care indeplineste peste 500 de functii biochimice, de la prelucrarea alimentelor pana la metabolizarea si eliminarea toxinelor din organism.
Ficatul este implicat in productia de bila necesara pentru procesul de digestie descompunand grasimile, in depozitarea si asimilarea vitaminelor (A, D si E), mineralelor si zaharurilor. De asemenea, ficatul stocheaza glucoza pentru ca organismul sa o foloseasca atunci cand are nevoie, ajuta la stocarea fierului, metabolizeaza alcoolul si anumiti hormoni sexuali, precum estrogenul si testosteronul si are un rol important pentru mentinerea sistemului imunitar prin creearea unor substante necesare cum ar fi gama globulina. Totodata, acest organ vital filtreaza sangele si ajuta la eliminarea substantelor chimice nocive si a bacteriilor, regleaza capacitatea de coagulare a sangelui, creeaza proteine serice, etc.
In situatia cand ficatul nu mai este sanatos, apar simptome precum greata,, varsaturile, pierderea in greutate, crampe abdominale, balonarea, etc.
Pentru protejarea ficatului se recomanda sa nu se consume in exces alimente bogate in grasimi si sa se adopte o nutritie corecta care sa contina un procent de peste 80% legume si fructe proaspete.
De asemenea, trebuie excluse alimentele dulci, prelucrate sau prajite in ulei, conservele, aditivii alimentari, etc.
Specialistii in nutritie recomanda sa consumati mere, sparanghel, sfecla, telina, morcovi, legume proaspete, ulei extravirgin de masline, lamai, armurariu, schihandra.
In situatia in care se adopta o alimentatie sanatoasa, ficatul bine vascularizat se poate regenera in 5 luni, iar in cazul in care se indeparteaza prin operatie 70% din ficatul unei persoane, acesta va creste la loc, aproape in intregime, in numai 2 luni. Daca nu s-ar intampla acest lucru, organsimul s-ar umple de toxine, deseuri si reziduuri metabolice si ar inceta sa mai functioneze. Pana si ficatul alcoolicilor se poate regenera, intrucat celulele hepatice se reinoiesc o data la 150 de zile.
In cazul cirozei insa, ficatul nu mai are nicio celula functionala si nu se poate regenera. Pentru a ajuta ficatul sa se regenereze, se recomanda alimente bogate in acid folic si complexul de vitamine B, lemn dulce, papadie, suc de aloe, ulei de somon salbatic sau foca, patrunjel, oregano, armurariu, turmeric, ginseng, precum si suplimente alimentare.