Inca din antichitate, celebrul medic Hipocrate,care a trait 104 ani, spunea ,,Fie ca hrana sa-ti fie medicament si medicamentul hrana!". Alimentatia corecta si sanatatea reprezinta esenta vietii si, ca urmare, trebuie sa constientizam necesitatea ca, inca din primii ani ai existentei noastre, sa adoptam un stil de viata corect si sanatos cu o hrana echilibrata care sa asigure in totalitate energia necesara organismului.Nutritia corecta este cel mai bun tratament pentru sanatatea noastra,dar tot alimentatia incorecta ucide anual 14 milioane de oameni(mai mult decat alcoolul si tutunul impreuna)!
In ultimii ani ,medicii si nutritionistii au ajuns in cele din urma la un consens privind alimentatia corecta si dieta,precum si legaturile acestora cu sanatatea.
Ce trebuie să mâncăm pentru a fi sănătoşi? Cum sa combinam corect alimentele? Cum sa mancam? Care sunt dietele care funcţionează şi de ce? Toate aceste întrebări genereaza nesfârşite controverse în rândul publicului, căci în ziua de azi suntem bombardaţi cu informaţii contradictorii si multa confuzie .Numeroasele surse de informare şi mai ales de dezinformare au făcut ca, in prezent,majoritatea oamenilor să aibă senzaţia că ştiinţa nu a obţinut încă răspunsuri clare în ceea ce priveşte cel mai importante aspecte ale vieţii noastre: nutriţia si dieta.
Această impresie este falsă. Specialiştii au ajuns la un consens în ceea ce priveşte cea mai mare parte a aspectelor relevante despre nutritie ,dietă şi sănătate, însă o bună parte a publicului nu cunoaşte acest lucru. Motivul este simplu: mesajele contradictorii care sunt transmise de companii, firmele de marketing ale acestora ,experţii şi pseudo-experţi pentru a-şi comercializa produsele şi serviciile. Acestea sunt folosite deseori pentru a induce publicului o stare de confuzie cu o rezolvare simplă potrivit sloganului „nu e foarte complicat să trăieşti sănătos, trebuie doar să urmezi sfaturile mele”. De asemenea, ei exagerează si denatureaza chiar adevarul in privinta unor beneficii ale produselor recomandate şi anumite pericole ale unor alimente pentru a atrage clienţii.
Toate aceste tactici si strategii de marketing joaca o singura carte:confuzia publicului care in lipsa unei educatii privind,nutritia,dieta si sanatatea este amagit de solutiile rapide si „eficiente” ,cumparand produsele fara o cunoastere reala a acestora si o documentare temeinica.Cum schimbarea alimentatiei unui popor este aproape imposibil de facut,singura solutie ar fi ca oamenii sa-si schimbe mentalitatea privind stilul de viata, sa fie interesati de propria sanatate ,sa insuseasca cunostiinte temeinice despre nutritie si dieta,sa fie critici fata de hrana pe care o cumpara si o consuma,lasandu-i fara obiectul muncii pe gurii de nutritie si pe „expertii „de sanatate de pe internet, Facebook,Twitter,etc.Desi importanta alimentatiei ca esenta a vietii si ca factor important in mentinerea sanatatii este arhicunoscuta in toata lumea,educatia nutritionala la prescolari,scolari si in general la nivelul individului lipseste aproape cu desavarsire.
In facultatile de medicina din Romania,nutritia ca disciplina de studiu este lipsita de importanta,acordandu-i-se cateva ore in cei 6 ani de studii universitare.Ca urmare,nu este intamplator faptul ca hrana servita pacientilor respecta doar in mica masura principiile generale ale alimentatiei,iar la externare recomandarile abunda in supradoze de medicamente toxice,iar in ceea ce priveste alimentatia in functie de specificul afectiunilor aceasta este aceeasi pentru toti pacientiii:regim hiposodat fara alcool.
In aceste conditii, se pune intrebarea : De ce exista atat de multa confuzie in ceea ce priveste nutritia, dieta si legaturile acestora cu sanatatea?Cercetatorii si specialistii in domeniu care nu sunt inregimentati marilor producatori din industria alimentara sau din agricultura au dat raspunsul :industria alimentatiei ,chimiei, farmaceutica si cea a sanatatii poarta cea mai mare parte din vina.
Nutritionistul si dieteticianul Andy Bellati inregistrat, si contribuitor la Lifehacker, intr-un interviu a dat un posibil raspuns: „Industria alimentară adoră confuzia şi astfel apar situaţiile în care «într-o zi ni se spune că un produs este sănătos, iar a doua zi că nu este». Făcând nutriţia să pară un subiect confuz, aceste companii încearcă să obţină încrederea publicului”.
De asemenea,Bellati apreciaza ca si anumite principii aparent sanatoase,cum ar fi”consuma totul in cantitati moderate ne pot pacali”.De altfel,in opinia majoritatii nutritionistilor si specialistilor ,principiile de baza ale unei alimentatii sanatoase au ramas neschimbate in ultimele decenii :consumati multe fructe si legume,cat mai putin zahar si alege mai degraba alimentele care n-au fost procesate sau rafinate“.
Majoritatea dintre noi daca am fi intrebati care sunt ,,alimentele bune” si care sunt ,,alimentele rele”, am da raspunsuri diferite chiar daca multi dintre noi ne-am baza pe stiinta reala.
Problema cu ideea «moderaţiei» este faptul că sună bine în teorie, dar în practică nu este la fel de utilă. Companiile producătoare de alimente procesate adoră să o folosească, afirmând că produsele lor «pot face parte dintr-o dietă sănătoasă». Totuşi, în situaţia în care consumaţi pizza, cereale cu zahăr, sucuri, chips-uri şi fast food, fiecare dintre acestea într-o cantitate moderată, alimentaţia dumneavoastră va cuprinde în mare parte produse din această categorie”.
Recomandarea specialistilor si nutritionistilor pentru cei care doresc sa aiba un stil de viata sanatos consta in consumul a cat mai multe legume si fructe proaspete,alimente care n-au fost procesate sau rafinate,carne alba(gaina,curcan,etc.),peste,etc.(conform piramidei alimentare) si in renuntarea la alimentele tip fast-food,la preparatele bogate in grasimi,la consumul de zahar si de carbohidrati ,indeosebi cei rafinati,la consumul excesiv de cafea si alcool.
Ca urmare a schimbarilor continue survenite in domeniile stiintei si tehnicii,inclusiv in tehnologia procesarii alimentelor, precum si,in obiceiurile noastre privind nutritia,se impune cu necesitate regandirea piramidei alimentelor si stabilirea unei piramide nutritionale care sa corespunda acestor schimbari de paradigma și nevoilor actuale ale organismului uman.Societatea Spaniola de Nutritie in colaborare cu peste 100 de experti in domeniu a stabilit deja o noua piramida nutritionala care se bazeaza pe descoperirile cele mai recente si pe criteriile specifice nevoilor de alimentatie ale fiintei umane ,precum si pe repere si indicatori privind sanatatea emotionala,solidaritatea,sustenabilitatea ,etc
Potrivit noii piramide nutritionale ,nevoile si obiceiurile noastre de alimentatie trebuie sa aiba la baza umatoarele principii:
- Pentru primul, al doilea si al treilea nivel al piramidei,obiceiurile de alimentatie si nevoile de sanatate trebuie repetate zilnic si consta in miscare si exercitii fizice timp de aproximativ o ora,zilnic;consumarea zilnica a cerealelor integrate provenite din surse organice;consumarea zilnica de 1-2 ori a legumelor si fructelor provenite din surse organice verificate;consumarea a minimum 2 litri de apa pe zi,la temperatura camerei si numai intre mese sau cu 30 minute inainte de servitul mesei; nutritionistii ne sfatuiesc sa nu consumam alimente cu temperaturi mai mici de 10 grade si mai mari de 30 de grade Celsius;dormitul in timpul noptii timp de 7-9ore,incepand cu ora 22.00,pana la rasaritul soarelui;
- Al patrulea si al cincilea nivel al piramidei cuprinde carnea si mancarea procesata si avertismentul privind riscurile la care ne expunem atunci cand consumam in cantitati care depasesc nevoile nutritionale ale organismului.Este recomandat consumul periodic(1-2ori pe saptamana )a unei cantitati moderate de carne,oua,lactate ,dar aceste alimente nu trebuie consumate impreuna la aceeasi masa si,ca urmare,este foarte important sa stim sa combinam corect alimentele in cadrul procesului de nutritie.Carnea alba(pasare,peste) este de preferat in locul carnii rosii.
- Al saselea nivel cuprinde zaharul, carbohidratii procesati si grasimile nesanatoase care creaza grave probleme de sanatate si, ca urmare,aceste alimente trebuie evitate ,iar consumul acestora sa se faca foarte rar.De asemenea,trebuie evitate pâinea albă cu drojdie, produsele din faina albă,cerealele prelucrate,orezul alb,fideaua,pastele,,fulgii de ovaz cu zahăr,produse de patiserie care contin uleiuri rafinate,zahar,faina rafinata,aditivii,etc.
Lumea in care traim este intr-o continua schimbare,numai viciile oamenilor, mentalitatea ,obiceiurile privind alimentatia si adoptarea unui stil de viata sanatos sunt aproape imposibil de schimbat,iar consecințele privind afecțiunile provocate sunt dezastruoase.
Pe cale de consecinta,ucigasul nr.1 al lumii moderne BCV(boli cardiovasculare) cauzeaza moartea a 17,3 milioane de oameni,iar in ultimii cinci ani s-au pierdut mai multe vieti decat in cele doua razboaie mondiale. Studiile specialistilor si,in primul rand ,as mentiona pe cele ale dr.Dean Ornish, arata ca stilul nostru de viata influenteaza intr-o proportie de 99% dezvoltarea BCV,obezitatii,diabetului,cancerului,etc. ,boli care au legatura directa cu alimentatia si cu ignoranta nutritionala.Totul se va schimba atunci cand fiecare individ va avea educatie nutritionala si privind sanatatea,iar oamenii vor adopta schimbari importante în cadrul stilului de viața ,in cadrul cărora pentru prevenirea imbolnavirilor sau ca remediu terapeutic,terapie nutritionala va reprezenta tratamentul fundamental al medicinei viitorului.Totodata,trebuie continuata lupta impotriva dezinformarii si confuziei create de guverne,corporatiile din industria alimentara ,chimica,farmaceutica,precum si impotriva ignorantei si arogantei umane.Pana atunci zeci de milioane de persoane,prin sinucidere lenta, isi vor curma viata,iar alte sute de milioane vor avea de suferit din cauza unor afectiuni grave,cauzate de o alimentatie irationala.
Stefan Trasca
PRO HEALTH CARE & NUTRITTION
http://ingrijireasanatatii.ro/